GezondheidVrouwen

3 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

3 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dit kan maandelijks een ontzettend duur grapje zijn. Toch neemt dit niet weg dat we blij zijn met ons zorgsysteem. In ons land zit je immers vrijwel nooit in de financiële problemen als je plotseling iets gaat mankeren. Alles is goed voor iedereen geregeld, zodat je altijd van de juiste zorg kunt profiteren. We kunnen het ons echter wel voorstellen dat je op deze kosten wilt besparen.

Ben jij van plan om in het nieuwe jaar weer van zorgverzekering over te stappen? Maar weet je nog niet hoe je de juiste keuze kunt maken? In dit artikel geven we 3 tips om de zorgverzekering te vinden die bij jou past.

1.    Kies voor een hoger eigen risico

Mankeer je eigenlijk nooit iets? Breng je bijna nooit een bezoekje aan een arts? En slik je geen medicatie? Dan is het bijna altijd voordeliger om voor een hoger eigen risico te kiezen. Het eigen risico bedraagt in Nederland momenteel 385 euro. Het is mogelijk om dit eigen risico tot maximaal 500 euro op te hogen. Met het verhogen van het eigen risico kan je soms wel tot driehonderd euro per maand besparen!

Zodra je toch kosten maakt, zal de zorgverzekering eerst van jou vragen om het eigen risico op te maken. Zodra dit ‘budget’ op is, zal de verzekeraar indien nodig de zorgkosten vergoeden.

Het verhogen van het eigen risico is natuurlijk wel een sprong in het diepe. Hoewel je meestal niks mankeert, kan er natuurlijk altijd een situatie ontstaan waarbij je plotseling wel hulp van de zorg nodig hebt. In dat geval moet je een aardig bedrag betalen, alvorens de kosten door de verzekeraar gedekt zullen worden. Daarom is het verstandig om zelf toch maandelijks een klein bedrag weg te leggen. Zodat je eventuele kosten eventueel zou kunnen opvangen.

Kies voor een hoger eigen risico

2.    Overstappen van zorgverzekeraar

Veel mensen blijven jaren bij dezelfde zorgverzekeraar onder contract staan. Waarom zou je immers veranderen als je tevreden bent? Toch is er ook veel voor te zeggen om met enige regelmaat over te stappen. Zorgverzekeraars weten immers maar al te goed dat mensen vaak langdurig bij hun blijven. Hierdoor strooien ze vaak met welkomstactie en leuke premiekortingen om mensen te lokken. Hier kan je als particulier dan ook dankbaar gebruik van maken. Door zorgverzekeringen te vergelijken en indien nodig over te stappen, bespaar je al snel honderden euro’s per jaar!

3.    Wat heb je echt nodig?

De basisverzekering is over het algemeen nooit zo duur. De prijs stijgt met de hoeveelheid extra’s die je bij het zorgpakket neemt. Bekijk daarom goed de verschillende mogelijkheden en bedenk wat je écht nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld altijd wat bij de jaarlijkse controle bij de tandarts? Sluit dan een goed aanvullende tandartsverzekering af. Maak je veel gebruik van de fysiotherapie? Betrek deze dan bij je zorgverzekering.

Houd tevens rekening met de lange termijn. Wanneer je over enkele maanden aan je kinderwens wilt beginnen, zal je logischerwijs van andere zorg gebruik maken dan je nu al doet. Omdat het tussentijds meestal niet mogelijk is om over te stappen of je polis aan te passen, is het verstandig om hier bij het begin van het jaar alvast over na te denken. Zo bespaar je jezelf onnodige kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *