wonenZakelijk

Besparen op de energierekening doe je zo!

Besparen energierekening

Besparen op de energierekening is elk jaar weer een belangrijk punt op de agenda. Ieder jaar beginnen we weer met een aantal goede voornemens om meer geld te besparen en zuiniger om te gaan met onze energie. Toch blijkt dit elk jaar weer te mislukken. Gek eigenlijk, want energie besparen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen denken nog steeds dat dit om extreem veel verschillende aanpassingen vraagt. Enkel het creëren van bewustzijn over je energieverbruik blijkt al voldoende te zijn. Wij geven je enkele handige tips om snel te besparen op de energierekening, zonder dat dit om grote veranderingen vraagt.

Geld besparen door over te stappen van energiemaatschappij

Er zijn talloze verschillende energieleveranciers in ons land. Toch blijven we meestal jarenlang trouw aan dezelfde maatschappij. Waarom is dit eigenlijk? Dit heeft veel te maken met onze aangeboren angst voor veranderingen. Als je tevreden bent over je energierekening is er toch ook geen noodzaak om over te stappen? Wel dus!

Door de overstap naar een andere energierekening te maken, kun je honderden euro’s per jaar besparen! Hierbij hoef je niet eens je huidige energieverbruik aan te passen. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar is het zeker niet. Overstappen van energiemaatschappij loont echt. Toch hebben weinig mensen trek in het doen van research. Er zijn zo veel verschillende energieleveranciers, hoe weet je nu welke leverancier het voordeligst is? Energie vergelijken bij Independer biedt de oplossing. Aan de hand van een aantal gegevens kunnen zij de voordeligste energieleverancier voor jou vinden. Zo bespaar je een hoop tijd én geld.

besparen energiekosten

Denk aan de kleine dingen

Vaak is de veronderstelling dat je grootste verandering moet maken om energiebewust te leven. In de realiteit blijkt juist dat de kleine dingen veel belangrijker zijn. We kunnen allemaal een grootschalige verbouwing financieren als de financiële middelen toereikend genoeg zijn. Toch zijn aanpassingen aan de woning niet enkel voldoende om ook daadwerkelijk energie te besparen. Uiteraard zal het wel een belangrijke rol spelen, maar de grootste besparingen komen toch voort uit je eigen gedrag. Energiebewust leven begint bij jezelf. Daar hoeft geen hoog prijskaartje aan te hangen. Niet alles is op te lossen door hier geld aan uit te geven. De volgende kleine veranderingen kunnen gezamenlijk al voor een besparing van honderd euro per jaar zorgen:

  • Trek stekkers uit het stopcontact na gebruik. Stekkers blijven stroom vragen, ook al is het apparaat uitgeschakeld of afgekoppeld. Een goed voorbeeld hiervan is de telefoonoplader. Deze blijft dikwijls in het stopcontact zitten totdat de telefoon weer wordt aangesloten. Ondertussen blijft deze een kleine hoeveelheid stroom verbruiken. Het lijkt misschien een kleine hoeveelheid, maar op jaarbasis kan dat best wel oplopen. Voorkom onnodig sluipverbruik en verwijder de stekkers tijdig uit het stopcontact.
  • Maak gebruik van de daluren: veel energiemaatschappijen werken met zogenaamde piek- en daluren. Tijdens de piekuren kost het verbruik van stroom en gas meer dan in de daluren. Dit zijn de momenten waarop veel mensen gebruik maken van de elektriciteit. Door enkel in de daluren te wassen of andere grote apparaten te gebruiken, zal je merken dat je op jaarbasis veel kunt besparen.
  • Zet de verwarming een standje lager: het gasverbruik is in de meeste gezinnen de grootste kostenpost. Het tarief voor gas is enorm hoog. Door te besparen op je gasverbruik, kan je gemakkelijk tientallen euro’s per jaar besparen! Natuurlijk betekent dit niet dat je zonder verwarming moet zitten. Dat zou het wooncomfort immers niet ten goede komen. Wel is het verstandig om de ideale binnentemperatuur van 19-21 graden aan te houden. In veel huishoudens ligt de temperatuur veel hoger. Enkele graden minder en je bespaart al snel tientallen euro’s op je energierekening!

verwarming

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *