Eten

Dit is waarom de Italiaanse keuken in Nederland zo geliefd is

Dit is waarom de Italiaanse keuken in Nederland zo geliefd is

Bijna ieder land beschikt wel over een eigen ‘signature dish’. Een gerecht waar het bekend om staat. Zo staat Nederland bekend om stamppotten en snert. Er zijn echter ook cuisines die wereldwijd befaamd zijn geworden en overal worden gebruikt. Zelfs in doorsnee gezinnen. Dit zien we bijvoorbeeld bij de Italiaanse keuken. Natuurlijk smaakt het nergens zoals bij de echte Italiaan, maar de meeste gezinnen weten wel een paar Italiaanse gerechten uit hun mouw te schudden. Sommige Nederlanders zijn tegenwoordig zelfs beter in het koken van Italiaanse gerechten dan de Nederlandse keuken.

Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom is de Italiaanse keuken zo geliefd in Nederland en zijn we in veel gevallen beter in staat om een pizza caprese samen te stellen dan om een hutspot te bereiden?

De Italiaanse keuken beter in de vingers

Uit recent onderzoek van Hello Fresh bleek dat de meeste Nederlanders de Italiaanse keuken beter in de vingers hebben dan de Nederlandse keuken. Waar meer dan 70 procent een spaghetti bolognese wist te bereiden, kon maar 50 procent opnoemen wat er in een traditionele erwtensoep ging en hoe deze bereidt moest worden. Bovendien scoren Italiaanse gerechten erg hoog in populariteit. Veel hoger dan een standaard ‘AVG’tje’ om de week mee te beginnen. Dit was vooral duidelijk te merken bij de generatie van werkenden tussen de 20 en 40 jaar.

Eenvoud van Italiaanse gerechten

Dit is natuurlijk niet zonder reden. De populariteit van de Italiaanse keuken heeft namelijk een duidelijke oorzaak. Dit komt met name door de eenvoud van de gerechten. Een pannetje pasta kost relatief weinig tijd en is bovendien heel eenvoudig naar eigen inzicht te maken. Er kan weinig fout gaan met een pastasaus. In nog geen twintig minuten heb je een heerlijk en bovenal voedzame maaltijd op tafel staan. Juist die eenvoud spreekt Nederlanders zo aan. Ze hebben doorgaans niet meer de tijd om de hele dag een pannetje vlees op het vuur te laten sudderen. Gemak en eenvoud, dat is waar we naar zoeken. En die vraag wordt beantwoord met de Italiaanse keuken.

In een ander jasje

Dat neemt niet weg dat de Italiaanse keuken er in Nederland heel anders uitziet dan in Italië zelf. Wie in Italië een pasta bestelt, zal waarschijnlijk opkijken van de simpliciteit. Waar we in Nederland de saus boordevol vlees en groente gooien om extra te vullen, houden ze het in Italië zo eenvoudig mogelijk. Met een rijke saus en een lichte pastasoort, die vaak dient als voorgerecht. Als een Italiaan een bordje pasta bolognese krijgt voorgeschoteld in Nederland, zal deze je dan ook vaak met opgetrokken wenkbrauwen aankijken.

De achterliggende gedachte blijft hetzelfde. Net als het smakenpallet. Alleen in een ander jasje. De Italiaanse keuken met een Nederlandse twist. En laten we eerlijk zijn. Zo zijn toch de beste gerechten uiteindelijk ontstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *