Vrouwenwonen

Dit is waarom ouderwets puzzelen heel goed voor je kan zijn!

ouderwets puzzelen

Bij het maken van legpuzzels denken de meeste mensen gelijk aan kinderen of ouderen. Hier is echter niets van waar. Het maken van puzzels is anno 2020 helemaal in. Ook onder volwassenen. Waar een paar jaar geleden al de trend van ‘kleurboeken voor volwassen’ ontstond, is nu ook weer een gehele nieuwe trend opgestaan. Volwassenen slaan massaal aan het puzzelen.

Puzzels kopen: een goed idee of juist niet? In dit artikel vertellen we waarom ouderwets puzzelen ook op volwassen leeftijd juist heel goed voor je kan zijn.

Beter geheugen

Ben jij door de jaren heen je goede geheugen een beetje kwijtgeraakt? Misschien omdat je altijd wel druk bent of zelfs als ‘souvenir’ van je zwangerschappen? Dan is het maken van puzzels een prima idee. Een puzzel kopen 1000 stukjes is namelijk niet alleen goed om je concentratievermogen te verbeteren, maar ook om je geheugen een ware boost te geven.

puzzel kopen 1000 stukjes

Wat veel mensen niet beseffen is dat je hersenen tijdens het puzzelen druk in de weer zijn. Bij het puzzelen gebruik je zowel de linker- als de rechter hersenhelft. De linker hersenhelft werkt analytisch en zorgt ervoor dat je alle stukjes op logische wijze kunt sorteren, waardoor het leggen van de puzzel straks een stuk gemakkelijker zal gaan. De rechter hersenhelft is het creatieve gedeelte van het brein. Deze zorgt ervoor dat je het plaatje duidelijker voor je ziet en intuïtief kan werken.

De verschillende hersenhelften worden tegenwoordig té weinig aan het werk gezet. Wel afzonderlijk, maar steeds minder tegelijkertijd. Puzzelen brengt hier verandering in. En doordat de hersenhelften weer leren om samen te werken, zal je vermogen om te kunnen leren en verbanden te leggen ook verbeteren. En last but not least… schijnt het ook nog eens zeer goed te zijn voor het korte termijn geheugen. Zo vergeet je nooit meer je sleutels als je net de deur achter je dicht trekt!

Hogere aanmaak van dopamine

Dopamine wordt ook wel het ultieme geluksstofje genoemd. Dit stofje wordt aangemaakt wanneer het lichaam veel geluk te verwerken krijgt. Bijvoorbeeld tijdens een uitdagend ritje op de motorfiets, een goede sekspartij en dus ook tijdens het puzzelen. Nou zijn jan van haasteren puzzels natuurlijk niet te vergelijken met een vrijpartij, maar ze kunnen opvallend genoeg wel hetzelfde stofje doen laten verhogen.

Dit heeft een opvallende oorzaak. Het schijnt dat het lichaam in een staat van euforie komt wanneer stukjes succesvol worden geplaatst. Zeker bij zeer lastige puzzels is dit het geval. Dopamine leidt tot meer zelfvertrouwen, hoger bewustzijn, optimisme en een betere motoriek. Genoeg redenen dus om een keer die puzzels uit de kast te trekken en aan de slag te gaan.

Moment van rust

Het is tegenwoordig steeds lastiger om een momentje voor jezelf te vinden. We zijn continu in de weer. Werken, een gezin onderhouden, sporten, koken, het huis bijhouden, enzovoorts. Geen wonder dat steeds meer vrouwen burn-out gerelateerde klachten ervaren. Het leggen van een ravensburger puzzel, hoe simpel ook, zorgt voor een momentje van rust. Even niets moeten en je enkel focussen op die ene taak. Een puzzel maken zorgt er dan ook voor dat je je hoofd eventjes leeg kunt maken en vervolgens weer met een positief gevoel andere zaken kunt oppakken. Zie het als een leuke vorm van mediteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *