Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons land. Toch wordt veel kleding nog steeds onder gebrekkige omstandigheden geproduceerd. Daar staan we niet dagelijks bij stil, maar het aantal ‘fast fashion’ blijft groeien. Dit komt vooral doordat veel mensen nog niet bereid zijn om veel geld uit te geven aan duurzame kleding online als ze dit een stuk goedkoper in confectiewinkels kunnen krijgen. Ze staan hierbij niet stil bij de gevolgen van hun keuze voor het milieu.
Gelukkig zijn er ook genoeg kledingmerken die deze gevolgen wel zien en het aanbod in duurzame kleding willen vergroten. Bij een groter aanbod zal de vraag ook gaan stijgen. Mensen beschikken immers over meer keuze en hoeven dan voor duurzame kleding niet urenlang te zoeken. Gewoon te vinden in het plaatselijke winkelcentrum, zo hoort het met duurzame kleding te gaan. Vind jij duurzaamheid ook steeds belangrijker? Maar weet je niet goed waar je op moet letten tijdens het online shoppen? Wij zetten 5 handige tips voor jou op een rijtje.
Hoe duurzaam is mijn keuze?
Vaak zien we dat kleding als duurzaam wordt bestempeld, terwijl het eigenlijk nog veel duurzamer kan. Vraag jezelf dan ook altijd af hoe duurzaam je keuze echt is. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om een merk uitgebreid te controleren. Zo weet je zeker waar deze voor staat en waar deze op let tijdens het productieproces. Daarnaast zijn er ook handige kledingcheckers & verzamelsites online te vinden.
Wist je dat er zelfs speciale apps zijn die een overzicht geven van duurzame kledingmerken?
Als je er echt niet uit komt, kan je er altijd nog voor kiezen om contact op te nemen met het merk. Zij kunnen jou meestal precies vertellen waarom hun kleding duurzaam is, van welke materialen er gebruik gemaakt wordt, hoe de arbeidsomstandigheden zijn en hoe belastend het productieproces precies is voor het milieu. Bij vage of ontwijkende antwoorden weet je natuurlijk al genoeg.
Less is more
Als je eenmaal goede duurzame kledingmerken online hebt gevonden, kunnen we het ons voorstellen dat je het aanbod verrassend en verfrissend vinden. Wat heerlijk dat je zonder schuldgevoel kan shoppen! Je handen jeuken dan ook om de mooiste items direct in je winkelmandje te gooien. Doe dit echter niet te enthousiast. Natuurlijk is het goed dat je op duurzaamheid let, maar ook hierbij geldt: less is more. Duurzaamheid betekent immers ook minimaliseren, niet meer kopen dan nodig is. Alleen zo kunnen we ons consumptiegedrag in balans krijgen met de grondstoffen van onze aarde. Alleen zo is duurzaam leven mogelijk.
Duur?
Duurzame kleding, dat is toch ontzettend duur? Dat is de vraag waar veel mensen mee zitten. Ze vinden het zonde om stoere vrouwenkleding voor een veel duurdere prijs aan te schaffen. Zeker als deze misschien wel 3 keer zo duur is dan in een confectiewinkel. Bedenk echter ook dat duurzame kleding over een zeer lange levensduur beschikt. Hierdoor ben je wellicht wel meer geld kwijt, maar doe je ook veel langer met je kleding. Als je kijkt naar de langere termijn, ben je uiteindelijk dus juist minder geld kwijt én je draagt je steentje bij aan het milieu.