GezondheidVrouwen

Je uitgerekende datum berekenen

Baby

Je hebt een positieve zwangerschapstest en begint al licht wat van de welbekende zwangerschapskwaaltjes te merken? Dan vraag je je waarschijnlijk af wanneer je uitgerekende datum is. Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen (of 40 weken) vanaf de eerste dag van je laatste menstruatieperiode. De eerste dag van je laatste menstruatieperiode wordt beschouwd als dag één van de zwangerschap, hoewel je waarschijnlijk pas ongeveer twee weken later zwanger bent geworden (de ontwikkeling van de foetus loopt twee weken achter op je zwangerschapsdatum). De uitgerekende datum berekenen is geen exacte wetenschap. Er zijn maar heel weinig vrouwen die ook daadwerkelijk op hun uitgerekende datum bevallen.

Hoe kan ik zelf mijn uitgerekende datum berekenen?

Als je een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen hebt, is het berekenen van je uitgerekende datum vrij eenvoudig:

  1. Tel 7 dagen op bij de eerste dag van je laatste menstruatie
  2. Haal hier 3 maanden van af
  3. Verander het jaartal als dit nodig is.

Datum van mijn laatste menstruatie niet weet?

Dit komt vaker voor dan je zou denken. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je uitgerekende datum te achterhalen als je de eerste dag van je laatste menstruatieperiode niet meer weet:

  • Als je weet dat de eerste dag van je laatste menstruatieperiode in een bepaalde week valt, kan een dokter je uitgerekende datum zeer nauwkeurig schatten.
  • Als je ook dat niet meer weet, kan een arts een echo laten uitvoeren om de uitgerekende datum te achterhalen.

Wat als ik een langere of kortere menstruatiecyclus heb?

De logica achter de formule is als volgt:

  • De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen
  • Als jouw cyclus korter duurt, schuift de uitgerekende datum voor iedere dag dat je cyclus korter is, een dag naar voren
  • Als je cyclus langer duurt, schuift je uitgerekende datum voor iedere dag dat je cyclus langer is, een dag naar achteren.

Kan mijn uitgerekende datum veranderen?

Bevallen

Ja, je uitgerekende datum kan veranderen tijdens de zwangerschap. Hoewel het zeker geen reden tot bezorgdheid is, kan de arts jouw uitgerekende datum om een aantal redenen wijzigen naarmate de zwangerschap vordert. Dit hoeft echter helemaal niet erg te zijn.

Hoe nauwkeurig is de uitgerekende datum?

Nog geen 4% van alle bevallingen vindt plaats op de uitgerekende datum. Ga er dus niet van uit dat de uitgerekende datum, ook de dag is waarop je kindje daadwerkelijk geboren wordt. Toch is het handig om de uitgerekende datum te weten. Ruim 80% van de bevallingen vindt namelijk in de 2 weken voor of 2 weken na de uitgerekende datum plaats.

Rekenhulp bij het berekenen van de uitgerekende datum

Weet je wel wat de eerste dag van je laatste menstruatie was maar heb je geen zin om je uitgerekende datum zelf te berekenen? Op het internet zijn verschillende websites die een handige rekentool aanbieden waarmee je met 2 muisklikken je uitgerekende datum kunt berekenen. Kijk bijvoorbeeld eens op Klaarvoordebaby.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *