De temperaturen lopen weer op, we eten ijsjes, dragen tanktops en hebben vrij van ons werk. Wat doen we dan om zo’n zomerse dag af te sluiten? De barbecue aanzetten natuurlijk! Meestal roosteren we op de barbecue vlees, maar alleen maar vlees eten is een beetje saai. Daarom grillen we ook steeds vaker groenten om te combineren met vlees, vis, kip of vega. Toch is er nog een belangrijk element dat mist: een lekkere salade. Salades zijn ontzettend veelzijdig en kun je op vele manieren klaarmaken. Daarom is er altijd één die bij jouw barbecuegerecht past. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder om inspiratie op te doen voor de allerlekkerste bbq salade!
Voor de zoetekauw
Een barbecue bestaat vooral uit hartige elementen, daarom is het vooral op een zomerse avond lekker om een zoete variatie in je maaltijd te hebben. Wat dacht je van een fruitsalade? Want ondanks dat het zomer is moet je natuurlijk niet vergeten je vitaminen en mineralen in te nemen. Om een heerlijke fruitsalade te maken hoef je echt geen chefkok te zijn. Voor een simpele fruitsalade voor vier personen heb je 100 gram blauwe bessen nodig, 250 gram aardbeien, 800 gram ananas, 1 kiwi, een handje sla, 3 takjes munt, 75 gram geitenkaas en een handjevol pecannoten nodig. Snijd het fruit in stukjes en meng het door elkaar. Doe de munt, de noten en de geitenkaas eroverheen en maak vervolgens de salade af met een simpele dressing van 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel honing en 2 eetlepels olijfolie. De salade is zoet en bestaat vooral uit fruit, maar je geeft het een lekkere bite met de noten. De dressing en de geitenkaas zorgt ervoor dat je salade een hartig element heeft en niet te zoet wordt. Simpel, maar uiterst smakelijk!
Couscous salade
Dit recept is geschikt voor de iets verder gevorderde kok. Nog steeds is het makkelijk te maken, maar je bent er net iets langer mee bezig dan met de fruitsalade. Couscous is een heerlijk frisse graansoort die licht op de maag ligt en daarom uiterst geschikt is bij een barbecue. Net ietsje anders dan een simpele aardappelsalade, maar net zo lekker! Voor dit recept heb je voor zes personen de volgende ingrediënten nodig: 400 gram couscous, 1 blokje groentebouillon, 1 komkommer, 200 gram feta, 250 gram geroosterde paprika, 100 gram ongezouten walnoten, een scheut olijfolie, bosje verse munt en een eetlepel honing. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg de couscous toe. Los het bouillonblokje op in het water, roer de couscous door en zet het vuur uit. Doe het deksel op de pan en laat het vijf minuten rusten. Ondertussen kun je de groenten, de munt en de feta vast snijden en kun je de dressing maken. Klop de honing los in de olijfolie en schep het door de couscous. Vervolgens kun je de groenten door de couscous scheppen. Als laatste kun je de feta toevoegen. Je kunt deze salade koud eten, maar ook warm.