GezondheidVrouwen

Meer zekerheid met prenatale vaderschapstest

prenatale vaderschapstest

Het kan iedereen overkomen: in een moment van passie let je even niet op en enkele weken later kom je tot de ontdekking dat je zwanger bent. Ook al is het kindje misschien welkom, niet zeker weten wie de vader is zorgt voor veel onzekerheid. Om die onzekerheid weg te nemen kun je een prenatale vaderschapstest doen.

Hoe werkt een prenatale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest is een niet-invasieve DNA-test. Dat wil zeggen dat er geen operatie of handelingen op het ongeboren kindje nodig zijn om deze test te kunnen uitvoeren. Er zitten dus geen risico’s aan deze test. Het enige wat nodig is om de test te kunnen doen is wat bloed van de moeder en wat wangslijm van de vader. Uit het bloed van de moeder wordt het DNA van de baby afgeleid en vergeleken met het DNA van de vader.

Je kunt gemakkelijk online een prenatale vaderschapstest bestellen. Vervolgens krijg je een pakket thuisgestuurd met daarin de instructies voor de test. De moeder moet bloed laten afnemen bij de huisarts, verloskundige of prikpost. De vader kan zelf het wangslijm afnemen. Een koeriersdienst haalt daarna het pakket weer op en brengt het naar het laboratorium. Binnen acht tot tien werkdagen ontvang je de uitslag.

Waarom zou je een prenatale vaderschapstest doen?

Niet weten wie de vader is zorgt voor veel onzekerheid bij alle betrokkenen. Als de partner achteraf niet de vader blijkt te zijn doet dat natuurlijk veel verdriet. Daarnaast is het voor het kind belangrijk om te weten van wie het afstamt. Zelfs al groeit het kind op bij een liefdevolle stiefvader, het is toch belangrijk om te weten waar die karaktertrekken, uiterlijke kenmerken of erfelijke aandoeningen vandaan komen. Het is een onderdeel van je identiteit.

Prenatale vaderschapstest prijs?

Helaas is een prenatale vaderschapstest niet goedkoop. De kosten voor een test hangen af van het bedrijf waar je de test aanschaft. Bij sommige bedrijven is er een vanaf-prijs van €1400,-. Elders begint het bij €1249,-. Moet je de test afnemen in verband met voogdijschap, alimentatie of erfenis, dan komt er €99,- bij.

vaderschaptest

Prenatale vaderschapstest vergoed?

Zolang er geen medische aanleiding is voor het doen van een prenatale vaderschapstest, wordt de test waarschijnlijk niet vergoed door de zorgverzekering. Er zijn een aantal zorgverzekeraars waarbij je jezelf aanvullend kunt verzekeren voor genetisch testen. Die aanvullende verzekering kun je zelf aanvragen in december of januari bij het afsluiten van de verzekering.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *