GezondheidVrouwen

Mooie manieren om dierbare overledenen te herdenken

Mooie manieren om dierbare overledenen te herdenken

Het is iets waar we liever niet te veel mee bezig zijn. Maar bij het leven hoort ook afscheid nemen van dierbaren en naasten. Voor veel mensen is de dood nog altijd een beetje taboe, maar wij proberen dat te doorbreken door bijvoorbeeld te laten zien dat er prachtige manieren zijn om overleden dierbaren te herinneren en herdenken. In deze blog zullen we een aantal van deze mogelijkheden de revue laten passeren.

Herinneringen ophalen

Het herdenken van een overledene stopt natuurlijk niet na een uitvaart. We willen graag herinneringen vasthouden en de de gedachte aan de mensen van wie we afscheid hebben moeten nemen levend houden. Hier zijn verschillende manieren voor, bezoek bijvoorbeeld een plek waar jullie samen graag kwamen en haal mooie herinneringen op, dat zal makkelijker gaan als je op die plek bent. Wat ook een fijne manier is, is het luisteren naar de favoriete muziek van deze persoon, of muziek die je er aan deze persoon doet denken. Dit kan ook heel fijn zijn.

Richt een gedenkplaatsje in

Je ziet dit fenomeen in alle culturen terugkomen: een gedenkplaatsje. Binnenshuis of buitenshuis, soms in de vorm van een klein altaartje, vaak met een foto en een kaarsje. Is de overledene gecremeerd, dan zijn er vele en prachtige urnen te verkrijgen die het gedenkplaatsje tot een heel mooi en waardevol hoekje maken. Urnen zijn tegenwoordig beschikbaar in alle mogelijke materialen: marmer, keramiek, messing, glasfiber of hout. Zodat er altijd wel een materiaal en stijl is die past bij jou en jouw dierbare.

Assieraden: een blijvende herinnering dichtbij

Een volgende mooie manier om je herinneringen heel dichtbij te houden is een assieraad. Hoe werkt dat precies? Assieraden zijn sieraden met de mogelijkheid om een beetje as in te verwerken. Dit kan op allerlei mogelijke manieren, in sieraden met verschillende stijlen en in ringen, hangers en armbanden. Zodoende is er altijd een sieraad welke goed bij jou past. Daarnaast is het mogelijk om een sieraad bijvoorbeeld een naam te laten graveren en/of een vingerafdruk in het sieraad te verwerken. Dit maakt het nog persoonlijker.

Maak van kleding een mooi herinneringsvoorwerp

Een andere mogelijkheid voor een tastbare herinnering is een voorwerp (laten) maken van oude kleding van jouw dierbare. Kledingstukken geven vaak sterke herinneringen en het is soms moeilijk om daar afstand van te doen. Een mooi herinneringsvoorwerp is bijvoorbeeld een lappendeken of een quilt, gemaakt van overhemden of jurken. Je maakt een selectie van de mooiste spullen en zodoende creëer je een mooi en waardevol geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *