GezondheidKledingKleding Accessoiresmode

Op de fiets in de herfst? Zo ben je gewapend tegen regen en wind!

Fietsen in de herfst

Het kan in ons land behoorlijk hard regenen en waaien. Er zijn soms van die dagen dat het met bakken uit de hemel valt en het maar gewoon niet op lijkt te houden. Als je een auto voor de deur hebt is dit natuurlijk geen probleem. Maar wat nu al je (tijdelijk) geen auto tot je beschikking hebt en het toch echt noodzakelijk is om weg te gaan? Dan pak je natuurlijk het favoriete vervoersmiddel in Nederland: de fiets. Maar hoe wapen je je toch tegen al dat Nederlandse natuurgeweld? In dit artikel geven we een aantal praktische tips.

Schaf de juiste regenkleding aan

Wanneer je regelmatig op de fiets te vinden bent, kun je er vanuit gaan dat je ook wel eens in een harde regenbui terecht komt. En aangezien er niets vervelender is dan een nat pak is het wel verstandig om een goede regenjas dames aan te schaffen. Wees niet bang, dit hoeft echt niet te betekenen dat je met een vormloze zak om je heen hoeft te rijden. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel trendy regenjassen verkrijgbaar, waarmee je echt gezien mag worden.

Probeer niet goedkoop uit te zijn door een regenjas van een onbekend merk aan te schaffen, want de kans is groot dat je dan alsnog met een nat pak op de plaats van bestemming komt. Zonde!

Neem een paraplu mee

Toegegeven, deze tip is misschien minder geschikt als het hard waait. Wanneer het echter alleen regent is dit een prima manier om toch droog over te kunnen komen. Wel vraagt het om de nodige skills om zo goed te kunnen blijven rijden. Bovendien heb je er niets aan wanneer de wind waait of de spetters via een andere richting alsnog in je gezicht belanden. Voor de ergste natheid kan dit gelukkig wel een goede keuze zijn.

Anticipeer op gladheid

Regen is niet alleen heel onprettig, maar het kan ook nog eens voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Bij extreme regenval is het dan ook belangrijk om alvast voorbereid te zijn op gladheid. Pas daarom op bij bochten of bruggen en pas je snelheid aan. Zeker bij een elektrische fiets is dit van belang, omdat je al relatief snel gaat. Rem voor de bocht alvast af. Doe dit nooit in de bocht, anders loop je nog het risico om onderuit te gaan.

Een goede manier om meer grip op de weg te houden is door de bandenspanning van je fiets te checken. Hoe hoger de bandenspanning, hoe beter je grip op de weg zal zijn.

Controleer je verlichting

Bij felle regenbuien is het voor automobilisten en andere verkeersdeelnemers vaak ook lastig om op tijd te reageren en alles te overzien. Daarom is het voor jou als fietser van belang dat je zo zichtbaar mogelijk blijft voor de rest van het verkeer. Zet dan ook altijd je verlichting aan als je in een regenbui terecht komt. Zelfs wanneer dit midden op de dag is. Eventueel kan je er ook voor kiezen om een reflecterend fietshesje te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *