AutoUncategorized

Wat zijn de opties bij het kiezen van een autoverzekering?

Wat zijn de opties bij het kiezen van een autoverzekering

In begin 2020 reden er bijna 9 miljoen auto’s rond in Nederland, in het bezit van bedrijven als wel particulieren. Door de grote aantallen lijkt het wel alsof het erg makkelijk is om een auto aan te schaffen en lekker te gaan rijden. Die impressie komt mede door de grote getalen aan autozaken en tweedehands verkoop op marktplaats. Maar bij het kopen, en eveneens het rijden van een auto komt veel meer kijken dan simpel wat geld neerleggen en rijden maar.

Auto verzekeringen

In Nederland, sterker nog, in alle landen van de EU is het wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten voor elk geregistreerd voertuig. Word je gepakt in het bezit van een onverzekerde auto dan staat je een grote boete te wachten, wellicht zelfs tijdelijke inname van je rijbewijs. Dus het is geen overbodige luxe om je auto te laten verzekeren. Het verzekeren van je auto, nieuw of tweedehands gekocht, moet je overigens zelf regelen. Er zijn vele soorten verzekeringen te verkrijgen, bij veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een keuze maken is dan nog zo makkelijk nog niet. In dit artikel zullen we kort de drie meest voorkomende autoverzekering kort toelichten zodat je geïnformeerd kunt beginnen rond te kijken bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Basis, oftewel de WA verzekering

Elk voertuig in Nederland en de EU moet tenminste verzekerd zijn op een WA niveau. De WA verzekering wordt ook wel gerefereerd naar als een basisdekking, omdat het minimaal wettelijke verzekerd. Ondanks dat er tussen verzekeringsmaatschappijen enige verschillen kunnen bestaan dekt een WA verzekering in ieder geval schade aan andere auto’s/personen, schade verricht door vallende lading of door je aanhanger, en ten slotte schade die je verricht aan een andere auto in je bezit. De basisdekking wordt het meest gebruikt voor relatief oudere auto’s. Wil je een iets completere dekking dan kun je kiezen voor een Casco verzekering

Middenmoot, oftewel de Casco verzekering

Bij een Casco verzekering ben je naast voor het bovengenoemde ook verzekerd voor allerlei andere soorten schade waar je zelf niets aan kunt doen. Ook hier ligt het aan de maatschappij wat er precies bij de Casco verzekering inbegrepen zit, maar over het algemeen gaat het om schade aan je eigen vervoermiddel door inbraak en diefstal, door storm, hagel, brand en overstroming en ten slotte zelfs door schade aangebracht door wilde dieren. De Cascoverzekering biedt dus een iets bredere dekking, die afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren de extra premie wel of niet waard is.

Complete dekking, oftewel de All Risk verzekering

Wil je graag de meest complete dekking, dan moet je kiezen voor een All Risk verzekering. Natuurlijk zit bij deze twee de vorige twee opties inbegrepen, maar ben je daarnaast ook gedekt bij schade aan je eigen auto, schade veroorzaakt door een aanrijding en schade door vandalisme. Het enige waar je niet verzekerd voor bent is voor schade aan jezelf en je spullen, door alcohol- en/of drugsmisbruik  of als je auto niet op slot zat. Een All Risk verzekering is natuurlijk ook de duurste optie en wordt daarom ook vooral gebruikt voor relatief nieuwe auto’s.

De keuze is reuze

De opties voor een autoverzekering zijn dus groot. Bij het zoeken naar een autoverzekering is het dan ook goed om eerst te kiezen welke soort verzekering past voor jouw budget en auto en vervolgens pas verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Op deze manier vind je gegarandeerd een goede verzekering en kun je lekker gaan rijden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *