GezondheidVrouwen

Propolis kopen? Hier vind je alles wat je moet weten!

In een jaar tijd is er enorm veel veranderd in ons leven. Als er iets is wat er in de afgelopen tijd een stuk belangrijker is geworden, dan is het wel onze gezondheid. Plotseling werd duidelijk hoe belangrijk het is om over een goede gezondheid te beschikken. Veel van ons hebben hun leven dan ook drastisch omgegooid. Ze zijn gezonder gaan eten, meer (thuis) gaan bewegen én we zoeken de biologische kant op om ons lichaam te ondersteunen. Dat blijkt o.a. uit de toenemende vraag naar propolis. Toch zijn hier ook nog veel vragen over. Voor wie nog niet bekend is met dit product, hebben wij een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Want wat is propolis eigenlijk? Waar wordt het voor gebruikt? En is het eigenlijk wel zo gezond?

Wat is propolis precies?

Sommige mensen zweren er bij, anderen hebben er werkelijk nog nooit van gehoord. Het mag duidelijk zijn dat de meningen verdeeld zijn. Een groot deel van de sceptici van die tweede groep is te wijten aan het feit dat ze het product eigenlijk helemaal niet kennen. Want wat is propolis precies?

Enthousiast worden over iets waar je nog nooit van gehoord hebt, dat is lastig. Daarom gingen wij op onderzoek uit. Propolis is een natuurlijk antibioticum voor bijen. Bijen beschermen zichzelf door middel van propolis tegen verschillende soorten bacteriën, virussen en schimmels. In Nederland wordt gemiddeld zo’n 100 gram propolis per jaar geproduceerd. Relatief weinig dus. Toch is er ook maar weinig nodig om deze te verwerken tot een natuurlijk geneesmiddel.

Wat is propolis precies?

Rauw eten heeft weinig zin

Propolis wordt verkregen bij het schoonmaken van bijenkasten. Maar heeft het zin om de propolis direct rauw te eten? Nee, volgens deskundigen niet. Dit komt omdat propolis, in tegenstelling tot bij de bijen, niet door mens opgenomen kan worden. Daarom moet propolis eerst worden verwerkt met andere stoffen die wel opneembaar zijn voor het menselijk lichaam. Vaak bevat propolis tinctuur dan ook een mix van oliën, lipoiden, suikers, eiwitten, vitamines en mineralen.

Waar wordt propolis voor gebruikt?

Propolis wordt tegenwoordig steeds vaker verkocht in diverse gezondheidswinkels. Bovendien lezen ook steeds meer mensen over de positieve werking van dit product en gaan zelf (online) op onderzoek uit, waardoor ook diverse speciale biologische gezondheidswinkels worden bereikt. Vroeger was de verkoop van propolis relatief zeldzaam en kwam het echt enkel voor in druppelvorm. Inmiddels is steeds weer gebleken wat een positieve effecten propolis op het lichaam kan hebben en kunnen we deze ook in steeds meer vormen kopen. Denk bijvoorbeeld aan propolis verwerkt in een drank of zalf. Propolis heeft met name een antibacteriële werking en dit kan bij verschillende gezondheidsproblemen verlichting bieden. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet bij:

  • Ontstekingen in het lichaam of van de huid
  • Virale ziekten
  • Ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën en/of virussen
  • Bij brandwonden of opgelopen schaafwondjes kan propolis worden gebruikt ter preventie voor ontstekingen
  • Allergieën (heeft een bewezen sterk effect op hooikoorts)
  • Er zijn goede verhalen bekend over het gebruik van propolis bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *