Houd jij ook zo van sushi maar wil je geen groot bedrag neerleggen om uit eten te gaan of het te bestellen? Dan is zelf sushi maken een goed alternatief om toch lekker sushi te gaan happen. Een groot voordeel aan sushi is dat het een soort gerecht is waar het moeilijk is om het eten te verspillen. Daarom is sushi voor iedereen, of je het nou met vis of vlees maakt, of vegetariërs, of iets geheel anders probeert met bloemkoolrijst (wat koolhydraat arm is), alles kan! In dit artikel vertel ik je hoe je basic sushi maakt, wat ook wel maki’s heet. Deze maki’s heten: kappa maki, sake maki, tekka/maguro maki en tamago maki. Maar vergeet niet je kan de inhoud altijd veranderen!
Voor verse ingrediënten kan je het beste even de Lidl folder in de gaten houden tot zij hun aziatische maand hebben waar je sushi ingrediënten makkelijk kan halen.
Wat heb je nodig:
- Sushi Roll mat
- Sushirijst
- Gedroogd velletjes zeewier
- Je favoriete sushi vulling
- eventueel handschoenen (deze horen super dun te zijn!)
- mayonaise
Algemeen: de maki basis
De maki bestaat uit rijst en zeewier. Voor de rijst kook je als je een sushirijst pakje hebt gekocht, precies hoe de bereidingswijze op het pakketje staat. Door deze aanwijzingen te volgen krijg je fluffy, plakkerige rijst die goed is voor de sushi. Daarnaast heb je ook zeewier nodig. Een velletje zeewier is meestal 20cm x 20 cm. Voor sushi is dit iets te groot, en daarom kan je het velletje zeewier door het midden vouwen en breken of knippen met een schaar. Pas op! Gedroogd zeewier scheurt snel!
Wanneer je alles klaar hebt gezet leg je de zeewier op de sushi mat en heb je je handschoenen aan. Neem wat mayonaise op je hand (schoen) ter grootte van een erwt en wrijf je handen hiermee in, hierdoor blijft de plakrijst niet aan je vingers plakken. Neem een handvol aan sushirijst en leg deze op het zeewier. Houd er rekening mee dat de dikte van de rijst niet dikker is dan twee rijstkorrels en dat je 1 cm zeewier vrij houdt van rijst aan de onderkant van je velletje. Let op dat je de rijst alleen verspreid over de zeewier, het plakt vanzelf. Het is dus niet nodig om de rijst op de zeewier te drukken.
Vulling
Zoals eerder genoemd zijn er verschillende soorten maki: kappa maki, sake maki, tekka/maguro maki en tamago maki, oftewel komkommer, zalm, tonijn en ei. Deze leg je in het midden van de rijst en nu is het enige wat gedaan hoeft te worden het dicht rollen van de sushi met de sushi mat waar deze op ligt. Kijk hiervoor even een video, want verder kost het veel oefening tot je dit goed kan.
En daarna, smullen maar!