wonen

Tips voor het kiezen van de beste raamdecoratie

tips kiezen beste raamdecoratie

Als het gaat om het vinden van de juiste raamdecoratie staan veel vrouwen al met de handen in het haar. Het aanbod is ontzettend breed. Wie dacht dat je enkel kon kiezen uit enkele gordijnen, stoffen en kleuren heeft het goed mis. Jaloezieën, plisségordijnen, rolgordijnen en meer… het aanbod is onvoorstelbaar. Natuurlijk geeft dat veel voordelen. Door het brede aanbod vind je immers altijd wel een vorm van raamdecoratie die bij jouw woning past. Het is echter wel moeilijker om een keuze te maken. Je ziet al gauw door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer. Om je een beetje op weg te helpen geven we hieronder 3 tips voor het kiezen van de beste raamdecoratie.

houten jaloezieen

1.         Welke sfeer past bij jouw woning?

Allereerst is het belangrijk om de sfeer van de raamdecoratie (en het interieur!) te bepalen. Kijk hierbij goed naar jouw huidige woonstijl. Er is voor elke populaire woonstijl wel een geschikte raamdecoratie te vinden. Je kunt hiervoor advies vragen aan de leverancier of de winkelmedewerkers. Zij weten vaak haarfijn uit te leggen welke vormen van raamdecoratie gebruikt worden bij diverse woonstijlen. Natuurlijk kan je ook zelf op onderzoek uitgaan. Denk vooral aan de materialen die belangrijk zin in jouw huidige interieur. Geniet je van een landelijk- of Scandinavisch interieur? Dan spelen natuurlijke elementen een belangrijke rol in de meubel- en accessoireskeuze. Voer dit door in je keuze voor raamdecoratie, denk bijvoorbeeld aan houten jaloezieën of vouwgordijnen om het geheel af te maken.

Bij een modern of industrieel interieur is het belangrijk om de strakke lijnen en het gebruik van robuuste materialen door te voeren in jouw keuze voor de raambekleding. Kies bijvoorbeeld voor duo rolgordijnen, shutters of aluminium jaloezieën voor een stoere en strakke uitstraling.

shutter

2.         Licht en privacy

Raamdecoratie spelen een belangrijke rol in het creëren van extra licht in de ruimte, zonder dat de privacy van de bewoner in gevaar komt. Als je op zoek gaat naar raamdecoratie voor meerdere ruimtes is het belangrijk om eerst de kamers te beoordelen. In welke ruimte is het bijvoorbeeld belangrijk dat er extra veel privacy is? En in welke ruimtes is juist lichtval van essentieel belang? Denk bijvoorbeeld aan de slaap- en badkamer, daar breng je graag tijd door zonder de starende blikken van buurtbewoners. In de woonkamer is privacy echter een stuk minder belangrijk. Daar geniet je er juist van om alles op straat te bestuderen en het licht naar binnen te laten. Jaloezieën zijn vaak een slimme oplossing. Hierbij heb je de hoeveelheid licht en privacy geheel zelf in de hand. Dit is ook het geval bij plisségordijnen dankzij hun vernuftige ‘Top Down – Bottom Up’ methode.

3.         De juiste kleur kiezen

Uiteraard is het ook belangrijk dat er over de kleurkeuze van de raamdecoratie wordt nagedacht. De kleur is immers van grote invloed op de sfeer in de ruimte. Daarnaast kun je experimenteren met kleur om de positieve kanten van de ruimte te accentueren. Zo zal je in een kleine ruimte nooit kiezen voor donkere lamellen, deze laten de kamer nog kleiner lijken. Kies juist voor lichte kleuren om de ruimte zo optisch te vergroten. Donkere kleuren kunnen een grotere ruimte weer een stuk intiemer maken. Daarnaast is het verstandig om de kleuren van de raamdecoratie terug te laten komen in het interieur. Zo creëer je een mooie eenheid.

lamellen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *