Scheiden is een ontzettend heftige ervaring. Je bent ooit met hem getrouwd om voor altijd bij elkaar te blijven. Er zijn zelfs kindjes uit jullie liefde ontstaan. Wanneer je beide merkt dat de koek nu echt op is en het beter is om apart van elkaar verder te gaan, dan is dat niet alleen ontzettend heftig voor jullie, maar ook voor de kinderen. Waar jij verschillende hulplijnen kunt inschakelen moeten je kinderen het maar ‘zelf’ klaren. Dat kan ontzettend lastig zijn. Zeker als ze de situatie niet goed begrijpen. Wanneer de kinderen niet op de juiste manier worden betrokken bij de scheiden kan dit op de lange termijn enorme negatieve effecten hebben. Om te beginnen is het dan ook belangrijk dat je duidelijk blijft naar je kind toe en op de juiste manier communiceert. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal handige tips op een rij gezet.
Praat samen met de kinderen
Hoe hoog de spanningen tussen jullie ook mogelijk zijn opgelopen, het blijven jullie kinderen. Daarom is het belangrijk om ook samen het nieuws van de scheiding te brengen. Hiermee geef je direct een duidelijk signaal af. Want hoewel papa en mama niet meer samen zijn, zullen zij er wel altijd voor jullie zijn. Bovendien denken veel kinderen dat een echtscheiding hun schuld was. Bijvoorbeeld omdat ze weer eens moeilijk deden aan tafel of omdat papa en mama ruzie hadden toen ze weer een keer dwars lagen. Leg uit dat dit in elk geval zeker niet het geval is. Een scheiding is nooit de schuld van de kinderen. Blijf dit stevig benadrukken om iets van die enorme druk van de schouders van je kind te halen.
Ga op goede voet uit elkaar
Dit is misschien wel de meest lastige tip die we kunnen geven, maar tegelijkertijd de allerbelangrijkste als het gaat om de omgang met je kinderen. Helaas eindigen nog altijd veel te veel scheidingen in een ware echtscheiding. De kinderen zijn hier vaak de dupe van. Ouders die niet meer met elkaar op een verjaardag kunnen komen, kinderen die bij de deur worden afgezet en waarbij de ene ouder enkel in de auto blijft zitten. Ouders die het elkaar ontzettend lastig maken om de kinderen te zien. Je denkt misschien dat je partner hier het meeste last van heeft, niets is echter minder waar. Je kind zal hier namelijk het meeste van mee krijgen.
Natuurlijk kunnen we je niet dwingen om als ‘vrienden’ uit elkaar te gaan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je in elk geval op goede voet uit elkaar kunt en daarmee de kinderen spaart. Voorkom daarom grote discussies en schakel scheidingsmediation harderwijk in. Met een onafhankelijk tussenpersoon in jullie midden kunnen er veel eenvoudiger afspraken worden gemaakt en wordt een groot fiasco voorkomen. Niet alleen voor jullie, maar zeker ook voor de kinderen.
Kies je woorden zorgvuldig
Praat je met je kind over de scheiding en wil hij of zij weten waarom papa en mama niet meer bij elkaar zijn? Kies je woorden dan zorgvuldig. Veel ouders gebruiken: ‘we houden niet meer van elkaar’. Dit is zonder dat je het zelf beseft echter iets heel kwalijks om te zeggen. Je zegt je kind waarschijnlijk enkele malen per dag hoeveel je van hem houdt. Hoe kan je kind dan begrijpen dat de liefde van een ouder anders is dan de liefde tussen zijn papa en mama? Hierdoor kan het angst ervaren of jullie straks ook niet meer van hem houden. Gebruik daarom andere termen om aan te duiden waarom jullie niet meer bij elkaar willen zijn.