GezondheidKinderenVrouwen

Tips om je pasgeboren baby goed te laten slapen

Baby slapen

Wist je dat een baby in zijn eerste 3 levensjaren evenveel slaapt als een volwassene in 8 jaar tijd? Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 tot 20 uur per dag. Wanneer ze 3 tot 12 maanden oud zijn, slapen ze 13 à 14 uur ’s nachts en doen ze twee tot drie dutjes overdag. Daarom is het belangrijk om een comfortabel plekje te creëren waar je baby rustig kan slapen. Een wieg of babybed met spijlen is ideaal. Ook van een park kan je een gezellig slaapplekje maken: ideaal voor dutjes overdag. Wat heb je nodig? Een stevige matras, knusse lakens, een zachte slaapzak en een babydeken zijn echte must-haves. Dankzij zijn slaapzakje ligt je baby comfortabel en veilig, zonder met z’n hoofdje onder de lakens terecht te komen.

Een goede slaaphouding

Je pasgeboren baby kan zich nog niet zelf omdraaien, waardoor hij vaak uren aan een stuk in dezelfde positie slaapt. Het wordt aangeraden om je baby op zijn rug te leggen om te slapen. Om hem in deze positie te houden, kan je een rugligkussen gebruiken. Is jouw baby een

buikslapertje? Kies dan voor beddengoed dat voldoende luchtdoorlatend is. Als je kindje vaak overgeeft, kan je hem het best op zijn zij leggen met een zijligkussen. Let er wel op om beide kanten af te wisselen om afplatting van het hoofdje te vermijden. Ook een ergonomisch hoofdkussen kan afplatting voorkomen. Je kindje heeft pas vanaf twee jaar een hoofdkussen nodig!

De ideale kamertemperatuur

De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 °C. Ook de lucht in de kamer moet gezond zijn. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Met een hygrometer kan je de luchtvochtigheid bepalen en op peil houden. Indien nodig kan je dan een luchtbevochtiger in de kamer plaatsen.

Een goede buggy

Als je onderweg bent, zal je baby veel tijd in zijn buggy doorbrengen. Het is dus erg belangrijk om een goede buggy te kiezen. Zeker bij de hele jonge kindjes en baby’s is het belangrijk dat ze een goede houding hebben als ze wat langer in de buggy zitten. Het is dus essentieel om te kijken naar een model met een ligstand of slaapstand.

Kindermeditatie

Kindermeditatie voor je baby kun je het beste toepassen als geleide meditatie. Dat wil zeggen dat er iemand (dat kun jij zelf zijn of een opname) een rustgevend verhaal verteld waarin ontspanning wordt gestimuleerd. Dit zal helpen om je baby makkelijk in slaap te laten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *