Vrouwenwonen

Tips voor het schoonmaken van tuintegels

Tips voor het schoonmaken van tuintegels

Groene aanslag of ander vuil op de tegels in je tuin ziet er natuurlijk niet heel netjes uit. Tuintegels schoonmaken kun je op veel verschillende manieren, maar niet elke aanpak is geschikt voor elke soort tegels, en in het ergste geval kun je de tegels zelfs onherstelbaar beschadigen. In dit artikel bespreken we enkele van de meest gebruikte manieren voor het reinigen van tuintegels.

Heet water

Bij kleine hoeveelheden groene aanslag is schoonmaken met heet water in veel gevallen al voldoende. De algen die zorgen voor de groene aanslag sterven namelijk af bij een temperatuur boven de 65 graden celcius. Heb je echter ook last van mos dan is heet water waarschijnlijk niet voldoende.

Reinigingsmiddelen

Er zijn veel verschillende reinigingsmiddelen op de markt voor het verwijderen van groene aanslag, en deze kunnen een goede optie zijn wanneer heet water alleen niet voldoende is. Kies dan natuurlijk wel voor een biologisch middel dat goed is voor het milieu. Zorg er bovendien voor dat je geen zuurhoudend middel aanschaft, want de agressieve zuren in deze middelen kunnen je tuintegels flink beschadigen en dat zou natuurlijk zonde zijn. En lees tenslotte altijd de gebruiksaanwijzing goed door om te kijken of het middel wel geschikt is voor jouw soort tegels.

Hogedrukspuit

Veel mensen kiezen ervoor om tuintegels schoon te maken met een hogedrukreiniger, maar dit is geen verstandige keuze. De kans is namelijk groot dat je de tegels beschadigt met de krachtige straal. Dit is niet alleen jammer van de tegels, maar het zorgt er ook voor dat de tegels ruwer worden en algen en mos zich makkelijker kunnen hechten aan de tegels. Je zorgt er dan dus eigenlijk voor dat de groene aanslag steeds sneller terug kan komen. Ga je toch met de hogedrukspuit aan de slag, zet hem dan in ieder geval niet op de hoogste stand en houdt de spuit ook niet te dicht op de tegels.

Hogedrukspuit

Groene zeep

Groene zeep kan een goede optie zijn voor het verwijderen van groene aanslag en het schoonmaken van je tuintegels. De zeep bestaat echter wel uit olie en vet, en op sommige soorten stenen of tegels kan dit lelijke vlekken achterlaten. Voordat je dus aan de slag gaat met groene zeep is het dus verstandig om dit eerst op een klein stukje uit te proberen om zo te zien of de zeep niet voor vlekken zorgt.

Chloor of azijn

Tenslotte zie je af en toe nog wel eens advies voorbij komen over het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals chloor of azijn voor het schoonmaken van tuintegels. Maar net zoals zuurhoudende reinigingsmiddelen loop je met agressieve middelen zoals chloor of azijn het risico om je tegels flink te beschadigen of op verkleuringen of vlekken. En bovendien zijn deze middelen ook nog eens heel slecht voor de planten in je tuin.

Tot slot

Wanneer de tegels nog niet heel erg vuil zijn kun je dus het beste gebruik maken van heet water of speciale reinigingsmiddelen. Maar wanneer je last heb van heel veel vuil of groene aanslag is er vaak een grondigere aanpak vereist. In dat geval doe je er verstandig aan om eerst advies in te winnen bij professionals zoals hoveniers of specialistische reinigingsbedrijven, of het werk zelfs helemaal uit te besteden, om zo beschadigingen, verkleuringen of vlekken te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *