Menstrueren, ook wel ‘ongesteld zijn’ in de volksmond genoemd, is meestal geen pretje. Er zijn genoeg vrouwen die er op een lichtelijk oncomfortabel gevoel weinig last van hebben, maar ook een groep vrouwen die iedere maand enorme klachten krijgt. Een menstruatie blijft iets bijzonders. Waar het toen je een klein meisje was nog uitbundig werd gevierd, is het op volwassen leeftijd vaak niet iets waar je over spreekt. Dit terwijl een gemiddelde vrouw in een mensenleven zo’n 10.000 tampons en maandverband gebruikt. Ongesteld worden we als vrouw vrijwel allemaal en dit duurt voort tot ongeveer je 50e levensjaar. Toch is het bijzonder hoe weinig we hier nu precies over weten. Want wat gebeurt er eigenlijk als je ongesteld wordt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over menstrueren.
Maandverband of tampons?
Maandverband of tampons zijn je beste vrienden tijdens iedere menstruatie. Zij zorgen ervoor dat je zonder zorgen op pad kunt en het bloed hygiënisch op kunt vangen. Maar kies je nu voor maandverband of tampons?
De meningen lopen sterk uiteen. Er is ook eigenlijk geen goed of fout. Het hangt met name af van jouw eigen persoonlijke voorkeur. De ene vrouw vindt het helemaal niet prettig om continu met maandverband in te lopen en de andere vrouw heeft juist weer een hekel aan het inbrengen van een tampon.
Let wel op dat een tampon eerder verwisseld moet worden en niet te lang mag blijven zitten. Gebeurt dit wel, dan kunnen er infecties ontstaan. Met alle gevolgen van dien. Voor de nacht kun je dus meestal beter maandverband gebruiken.
Heb je veel last van irritatie door het gebruik van maandverband? Kies dan voor katoenen maandverband. Hiermee verklein je de kans op irritatie en geniet je van meer comfort.
Wat is een menstruatie precies?
We merken eigenlijk slechts 1x per maand echt iets van onze menstruatiecyclus, maar eigenlijk gaat dit de hele tijd door. Het is een cyclus die continu opnieuw begint, hoewel je hier niet altijd iets van merkt. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt circa 28 dagen en bestaat uit twee fases: de folliculaire fase en de luteale fase. Tijdens een cyclus menstrueer je afwisselend tussen de 2 tot 7 dagen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die langer of juist nog korter menstrueren.
Folliculaire fase
De folliculaire fase start direct na de menstruatie. Hierbij produceert een klier in de hersenen, ook wel de hypofyse genoemd, een aantal hormonen die de aanmaak van follikels stimuleert. Follikels zijn blaasjes in de eierstokken. Deze follikels gaan vervolgens ‘rijpen’, waarna er één of in uitzonderlijke gevallen meerdere uitgroeien tot een dominante follikel. Deze laat vervolgens (bij een gemiddelde cyclus) rond de 14e dag van de menstruatiecyclus een eicel los. Tijdens de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, ben je zeer vruchtbaar. Als je zwanger wilt worden, dan is dit ook de beste kans om seks te hebben. De ovulatie kun je opsporen met zogenaamde ovulatietesten om de kans op zwangerschap te vergroten.
Luteale fase
De luteale fase staat in het teken van het wel of niet zwanger zijn. Na de eisprong zal de eicel nog even overleven in de baarmoeder. Vaak zo’n 24 tot maximaal 48 uur. Als de eicel in deze tijd niet wordt bevrucht, zal de hoeveelheid hormonen dalen en stoot je baarmoeder het opgebouwde slijmvlies (nodig voor een eventuele innesteling) en de onbevruchte eicel af. Dit verlies je via slijm en bloed via de vagina. Dit wordt dus een menstruatie genoemd.