Contactlenzen zijn een uitstekende keuze voor bijna iedereen die oogcorrectie nodig heeft en niet fulltime een bril wil dragen of een LASIK-operatie wil ondergaan .
Lenzen corrigeren net als brilglazen brekingsfouten. Ze worden rechtstreeks op het hoornvlies gedragen. Er worden vaak bijkomende, speciale metingen gedaan aan de kromming van het oog. Soms worden proeflenzen worden vaak eerst op de ogen getest om de juiste pasvorm te garanderen. Hier zijn de basisprincipes die je moet weten als je geïnteresseerd bent in het dragen van contactlenzen.
Contactlensmaterialen : Zachte of harde lenzen
Zachte lenzen zijn gemaakt van gelachtige, waterhoudende kunststoffen die hydrogels worden genoemd. Deze lenzen zijn erg dun en buigzaam en vormen zich naar het vooroppervlak van het oog. Geïntroduceerd in de vroege jaren 1970, maakten hydrogellenzen het dragen van contactlenzen veel populairder omdat ze meestal onmiddellijk comfortabel zijn.
De conventionele harde lenzen zijn kleiner en vaster van vorm. Ook zij maakten en prima evolutie door: ze zijn even comfortabel en bieden vaak een scherper zicht dan zachte lenzen – vooral als je astigmatisme heeft. Het duurt meestal even voordat de ogen zijn aangepast, maar de meeste mensen vinden ze net zo comfortabel als zachte lenzen.
Doordat harde lenzen zich niet plooien volgens de vorm of topografie van je oog, worden deze holtes met eigen traanvocht opgevuld.
Beide soorten moet je leren opzetten en uitzetten. Dat wordt aangeleerd en vraagt een kleine aanpassingsperiode. De lenzen moeten worden schoongemaakt en bewaard in een speciale vloeistof. Om links en rechts niet te verwarren heeft het bewaarpotje twee verschillende dekseltjes.
Je kan ook een punt laten graveren, bijvoorbeeld op rechts, die zichtbaar is bij het opzetten, maar niet tijdens het dragen.
Kies je voor dag- ,week of maandlenzen of multifocale lenzen?
Bij harde lenzen heb je deze keuze niet. Ze worden enkel vervangen tenzij je er eentje bent kwijtgespeeld of je van dioptrie moet wijzigen. De aankoop is duurder, maar de draagtijd aanzienlijk langer, vaak jaren!
Bij zachte lenzen de keuze tussen daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Het begrip legt zichzelf uit. Daglenzen draag je maximaal één dag en worden niet vervangen. Je hoeft ze dus ook niet schoon te maken. Ze zijn wel de duurste in hun soort, zijn dun en kunnen dus scheuren.
Weeklenzen worden gezien als comfortabeler dan maandlenzen, omdat ze minder dik zijn. Vaak worden ze ‘s nachts doorgedragen maar daar zijn we helemaal geen fan van.
moet ze schoonmaken met lenzenvloeistof. Het is belangrijk dat je dit keurig doet, wil je geen irritaties of ontkenningen krijgen. ‘s Nachts bewaar je maandlenzen in een lenzen potje met lenzenvloeistof.
Als je ouder wordt , krijg je vaak een leesbril aangemeten? Geen paniek. Deze optie kan ook worden ingebouwd in je lenzen. Dit zijn dan multifocale lenzen. Met dit soort lenzen kan je terug dichtbij zien, bijvoorbeeld bij lezen of fijn handwerk. Vraag je je af of je lens zich niet op je oog zal draaien en zo een vervormt beeld zal krijgen?
In de lens zit een mini gewichtje ingebouwd. Zo gaat de juiste kan naar beneden voor een prima zicht.
Welke contactlens is geschikt voor jou?
Contactlenzen moeten goed zicht bieden voor jouw oogprobleem. Die is erg persoonlijk en uiteenlopend varierend van bijziendheid , verziendheid , astigmatisme of een combinatie van deze problemen met het gezichtsvermogen zullen lenzen deze corrigeren.
Ten tweede moet de lens in het oog passen. Om dat te doen, zijn er lenzen in verschillende combinaties van diameter en kromming. Dit kan je niet zelf beslissen. De opticien of oogarts zal een onderzoek uitvoeren om de juiste “parameters” van jouw lens – dat wil zeggen sterkte, diameter en kromming – vast te leggen om daarna een lens op maat te bestellen. Tegenwoordig zijn er meer contactlenzen dan ooit beschikbaar om comfort, goed zicht en gezonde ogen te bieden. Bij problemen zoals onvoldoende zicht of oncomfortabel dragen, verwijder dan de lenzen en bezoek de contactlensspecialist om beschikbare oplossingen voor contactlensongemakken te onderzoeken.