EtenGezondheidVrouwen

Verspil minder voedsel met deze tips

Verspil minder voedsel met deze tips

Jaarlijks gooien we 34 kilo voedsel weg per persoon. Dat dit hartstikke zonde is weten we allemaal, en met miljoenen mensen wereldwijd die te maken hebben met voedselschaarste voelt het ook niet goed om etenswaren weg te gooien. Met deze 5 tips kun jij een stuk minder eten weggooien. Goed voor het milieu en voor je portemonnee!

Gebruik de vriezer

Restjes bewaren is een must als je minder voedsel wilt gaan verspillen. Eten dat je al hebt bereidt of gesneden is na een paar dagen in de koelkast niet meer houdbaar. Probeer daarom om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk voedsel in te vriezen. Hierdoor blijven de restjes weken tot zelfs maanden goed in plaats van dagen. Wat ook handig is om te doen, zeker als je alleen of met zijn tweetjes woont, is (voor een deel) diepvries groente- en fruit kopen. Op het moment dat je het nodig hebt haal je alleen de benodigde hoeveelheid uit de zak, zodat je niet meer te maken hebt met groente en fruit dat vergaat. 

Doe slim inkopen

Door simpelweg een boodschappenlijstje te maken voordat je naar de supermarkt gaat vermijd je dat je van alles in je mandje gooit dat je niet nodig hebt én je niet op tijd op krijgt. Ook kun je bepaalde ingrediënten kopen die je in verschillende gerechten kunt verwerken. Heb je veel courgette in huis? Dan gebruik je deze de ene dag in een pasta en maak je de volgende dag een lekkere quiche. Je zult ook merken dat je flink wat budget bespaart door op deze manier te gaan winkelen.

Eet eenmaal per week alle kliekjes

Heb jij op vrijdag of zondag toch nooit zin om te koken? Voer een kliekjesdag in en je slaat twee vliegen in één klap. Haal een bakje met restjes uit de vriezer en ontdooi deze in de magnetron of haal alle losse groente die nog in de koelkast liggen tevoorschijn en maak er een groentecurry of lekkere soep van. Met restjes fruit kun je bijvoorbeeld een lekkere taart maken of een sapje uit de slowjuicer.

Deel eens eten uit

Als je weinig personen in je huishouden hebt is het niet altijd makkelijk om een goed gedoseerd gerecht te maken. Zo hou je al snel een groot stuk over als je een taart bakt of blijkt die gigantische pan soep toch iets teveel van het goede. In plaats van dit voedsel weg te gooien kun je ook uitdelen. Breng bijvoorbeeld je opa of oma een lekker kommetje soep en trakteer taart op kantoor. Dit werkt ook goed als je na je eigen verjaardag groot hebt ingekocht en met veel restjes zit die je zelf niet op gaat krijgen.

Let op de houdbaarheidsdatum 

Tijdens het boodschappen doen is het verstandig om de houdbaarheidsdata van de producten die je in je mandje doet te checken. Als de houdbaarheidsdatum verder weg ligt is de kans kleiner dat je deze later weg moet gooien. Deze producten staan vaak wat naar achteren in het vak. Op het moment dat je juist dezelfde dag of avond het product wilt gaan gebruiken is het verstandig om bijvoorbeeld vlees of vis te kopen dat maar tot vandaag houdbaar is. Je krijgt korting op deze producten bij de meeste supermarkten en hierdoor hoeft de supermarkt het product niet weg te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *