GezondheidVrouwen

Waarom de juiste framemaat zo belangrijk is

Waarom de juiste framemaat zo belangrijk is

Maatvoering van fietsen is wellicht niet het meest opwindende onderwerp dat je je kunt bedenken, maar is wel een cruciaal onderdeel van een fiets. Het kiezen van de juiste maat is meer dan alleen comfort, het kan namelijk zelfs blessures op korte en lange termijn voorkomen en zorgt voor een veel betere rijervaring.

Velen van ons zijn opgegroeid met de fietsen die we kregen van onze broers of zussen zodra zij een grotere kregen. Hierbij was de maat van het frame slechts een bijzaak. Met je voeten bij de grond komen was immers het belangrijkste. Dit is prima als je slechts sporadisch een rondje maakt, maar zodra je van plan bent om met enige regelmaat te fietsen is de maat belangrijker dan je denkt!

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken hangt de juiste framemaat af van veel meer factoren dan alleen je lengte. Als je ooit in een fietsenwinkel een framemaat aangewezen hebt gekregen die alleen bepaald is op je lengte, kan het goed zijn dat je toch de verkeerde maat hebt, ook al lijkt het in eerste instantie comfortabel. Iedereen heeft namelijk een andere bouw. De een heeft lange benen terwijl de ander juist korte benen en een relatief lang bovenlichaam heeft. Daarnaast horen bij de verschillende soorten fietsen natuurlijk andere lichaamshoudingen en eisen waardoor de framemaat weer anders kan zijn.

Gevolgen van een verkeerde framemaat

Als je een te grote of te kleine fiets hebt kan dit leiden tot allerlei problemen. Ten eerste is je houding is altijd al belangrijk, maar juist tijdens het fietsen is dit essentieel. Of je nou tientallen kilometers met hoge snelheden op een racefiets doet of de wekelijkse boodschappen op je damesfiets doet. Het fietsen op een te grote of te kleine fiets zorgt ervoor dat je verkeerde houding hebt en leidt in veel gevallen uiteindelijk tot pijn in je onderrug en polsen. Er meer druk op de rug en polsen omdat je verder moet reiken tijdens het besturen van de fiets. Dit zal leiden tot pijn en mogelijk blessures.

De verkeerde houding zorgt er daarnaast ook voor dat het fietsen meer energie kost dan nodig. Wanneer jouw fiets de perfecte maat heeft zitten jouw benen precies op de juiste plaats in verhouding met de trappers. Hierdoor wordt jouw trapkracht zo effici├źnt mogelijk gebruikt waardoor je minder moeite hoeft te gebruiken om verder en/of sneller te gaan.

Tot slot, en wellicht ook het belangrijkste, door een verkeerde framemaat heb je automatisch minder controle over de fiets. Dit zorgt ervoor dat je meer risico loopt op een ongeluk omdat controle over de fiets is onwijs belangrijk om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer.

Dus, wat moet je doen?

Lees je goed in over de variabelen die invloed hebben op de juiste framemaat van de fiets. De meest voorkomende adviezen over framematen zijn afgestemd zijn op een bepaalde lichaamslengte. Het is echter veel accurater om de framemaat te berekenen aan de hand van de binnen beenlengte. Hierbij vermenigvuldig je bijvoorbeeld bij damesfietsen de lengte van het binnenbeen met 0.68. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is dan de ideale framemaat. Zo is er voor alle soorten fietsen een formule om tot de perfecte fietsmaat te komen.

Meet eens jouw binnenbeenlengte, heeft jouw fiets de juiste framemaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *