Zakelijk

Wanneer krijg je te maken met beschermingsbewind?

beschermingsbewind-beslag

Beschermingswind wordt enkel toegepast in situaties waarbij de persoon in kwestie niet in staat is om zelf zijn of haar geldzaken te regelen. Deze situatie kan ontstaan door een lichamelijke of geestelijke beperking, maar het kan ook zo zijn dat de rechter het verstandig vindt dat de geldzaken uit handen worden genomen bij verslavingsproblematiek en/of hoge schulden.

Beschermingsbewind zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, voor bescherming van deze persoon. Andere mensen of instanties kunnen geen misbruik meer maken van de persoon in kwestie, deze word continu beschermd door de wetgeving omtrent het beschermingsbewind. De bewindvoerder (de persoon die de onder de bewind gestelde helpt) draagt zorg voor het betalen van de vaste lasten en de verdeling van het inkomen. Alle financiële zaken worden overgedragen aan de bewindvoerder. Zo wordt de persoon in kwestie ook voor zichzelf in bescherming gebracht. Hij of zij is niet meer in staat om meer schulden te maken en er wordt een oogje in het zeil gehouden voor het geval dat. Jaarlijks krijgen duizenden mensen te maken met het beschermingsbewind. Niet alleen zelf, maar ook bij mensen in hun omgeving. In dit artikel vertellen we meer over dit bewind en leggen we enkele zaken helder uit.

Beslaglegging tijdens bewindvoering

Veel mensen die te maken krijgen met bewindvoering hebben te maken met hoge schulden. Als deze schulden niet tijdig worden afbetaald, is de kans groot dat deurwaarders op de hoogte zijn van de situatie en beslag willen leggen op de goederen van de onder bewind gestelde. Beslaglegging tijdens bewindvoering is zeker mogelijk. Dit is immers een recht die een bedrijf heeft. Als bewindvoerder kun je enkel de deurwaarder informeren over de situatie en uitleggen dat beslaglegging weinig zin heeft bij de onder bewind gestelde. De deurwaarde koppelt vervolgens die informatie door aan de opdrachtgever en deze zal met een definitieve beslissing komen. Het kan voorkomen dat er alsnog beslag wordt gelegd op enkele eigendommen van de onder bewind gestelde.

Beschermingsbewind aanvragen: wanneer is dit mogelijk?

In veel gevallen wordt beschermingsbewind aangevraagd door de omgeving van de persoon in kwestie. Deze persoon is vaak zelf niet in staat om toe te geven dat hij of zij hulp nodig heeft. Het aanvragen van beschermingsbewind wordt altijd via de kantonrechter gedaan. Je bent hierbij niet verplicht om gebruik te maken van een advocaat. Dit is echter wel een aanrader. Een advocaat kan jouw wensen behartigen en uitleg geven aan de rechter. De procedure wordt altijd eerst gestart door het invullen van een aanvraagformulier. Op dit formulier vul je netjes in waarom het nodig is dat deze persoon onder beschermingsbewind komt te staan. Vaak wordt er gevraagd om bewijsstukken toe te voegen om jouw oordeel te onderbouwen.

De volgende mensen kunnen een aanvraag voor beschermingsbewind invullen:

  • De officier van justitie
  • De instelling die nauw betrokken is met de persoon in kwestie
  • Het college van burgemeester en wethouders van de woonplaats als er sprake is van hoge schulden
  • De curator
  • De persoon zelf mag ook een aanvraag voor beschermingsbewind invullen
  • Familie tot in de 4e graad van de persoon in kwestie
  • Voogd
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *