EtenGezondheidVrouwen

Wat zijn de voordelen van walnoten?

Wat zijn de voordelen van walnoten?

De meeste mensen vinden het heerlijk om een borrelavondje te houden. Inclusief lekkere hapjes, drankjes en gezelligheid. Ook een schaaltje noten mag dan natuurlijk niet ontbreken. Toch zijn veel mensen nog van mening dat dit ongezond is. Niets is echter minder waar. Noten zijn ontzettend goed voor de gezondheid. Sommige noten meer dan andere. Zo worden walnoten ook wel tot de superfoods gerekend. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt walnoten zo bijzonder? En welke voordelen hebben ze voor de gezondheid? Wij gingen op onderzoek uit.

Beter copingsmechanisme in tijden van stress

Ervaar je vaak stressvolle situaties en weet je niet altijd hoe je hiermee om moet gaan? Dan kan het geen kwaad om dagelijks een handje walnoten te eten. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van walnoten bijdraagt aan een beter copingsmechanisme. Daarnaast kan het eten van walnoten de bloeddruk verlagen, wat uiteindelijk ook het risico op haart- en vaatziektes doet afnemen.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie toen ze twee verschillende groepen proefpersonen op een dieet hadden gezet. De ene groep moest iedere dag een handje walnoten eten en de andere groep deed dit niet. Vervolgens werden ze blootgesteld aan verschillende stressvolle situaties en werd de bloeddruk in rust opgenomen. Hieruit kwamen verrassende resultaten.

Natuurlijk hulpmiddel bij obstipatie

Heb je veel last van obstipatie? Dan is het volgens wetenschappers een goed idee om wat extra walnoten te eten. Walnoten bevatten van nature enorm veel vezels, waardoor ze de werking van de darmen stimuleren. Hierdoor kan obstipatie doorbroken worden. Bovendien hou je je stoelgang goed zolang je walnoten aan je dieet toevoegt.

Let op: dagelijks walnoten eten heeft inderdaad een positief effect op de gezondheid. Toch betekent dit niet dat je net zoveel walnoten kunt eten als je wilt. Wanneer je teveel walnoten eten, kan dit wel degelijk van invloed zijn op je gewicht. Geniet, maar doe dit met mate. Hou het bij één handje per dag, circa 50 gram. Zo voorkom je een stijging van het lichaamsgewicht en profiteer je nog steeds van alle voordelen van dit heerlijke nootje.

walnoten obstipatie

Goed voor de spermakwaliteit

Kinderwens? Dan kan het zeker geen kwaad om walnoten aan je dieet toe te voegen. Uit een ander Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat mannen die slechts twaalf weken iedere dag een handjevol walnoten aten hun spermakwaliteit drastisch zagen verbeteren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De wetenschappers gaan uit van de theorie dat walnoten veel Omega-3-vetten bevatten. Deze zijn noodzakelijk voor een betere kwaliteit van het sperma.

Antioxidanten

Het lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan vrije radicalen. Dit zijn stoffen in de lucht of ons eten die de menselijke cellen kunnen vervormen en aantasten. Vrije radicalen kunnen bijvoorbeeld leiden tot kwaadaardige kankercellen.

Om de lichamelijke cellen beter te beschermen is het belangrijk dat je voldoende antioxidanten inneemt. Antioxidanten vormen een beschermlaagje om de cellen, waardoor ziektes voorkomen kunnen worden. Alle noten bevatten antioxidanten, maar in walnoten zitten verreweg de meeste. Wanneer je op zoek bent naar een goede manier om vrije radicalen uit je lichaam te verwijderen is een handjevol walnoten dan ook zeker op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *