Jullie hebben al besloten om laminaat te kopen, want je bent al bekend met de vele voordelen van de vloer. Koop je laminaat voor de hele woning, dan kun je voor één soort gaan. Maar voor de slaapkamers kun je ook voor een iets mindere kwaliteit kiezen. Daar wordt nooit zo intensief geleefd al in de woonruimtes, zoals woonkamer en keuken. Wil je dit niet koop dan laminaat dat geschikt is voor de woonruimte.
Waar let je op als je laminaat voor de woonruimtes koopt?
- De kwaliteit van de vloer moet passen bij jouw leefstijl. Kwaliteit van laminaat wordt aangegeven in gebruiksklassen. Dit staat altijd op de verpakking vermeld.
- De look van de vloer. Uiteraard de kleur van de vloer. De vloer moet je aanstaan en moet matchen met de rest van het interieur.
- De toplaag van het laminaat en wel of geen v-groef. Hier geld ook weer, wat vind je mooi. Maar ook leefstijl kan een beslissende factor zijn.
- Het formaat van de laminaatdelen. Een laminaatvloer die uit planken bestaat heeft standaard een breedte van 19cm en een lengte van 130cm. Tegellaminaat heeft per soort een standaard maatvoering.
De kwaliteit van het laminaat.
Ga voor een laminaat uit de gebruikersklasse 23/32 voor intensief huishoudelijk gebruik en normaal commercieel gebruik. De slijtvastheid wordt hierbij aangegeven als AC4. Dit laminaat is 7 of 8mm dik.
Er zijn 6 klassen: drie voor huishoudelijk gebruik en drie voor commercieel gebruik. Op een verpakking vind je het nummer voor huishoudelijk gebruik en het nummer voor commercieel gebruik. De meest verkochte klasse is 23/32. Ook de sterkte van de toplaag wordt aangegeven, dit gebeurt met een AC klasse.
De uitstraling van de vloer.
De meeste laminaatvloeren hebben een houtlook. Maar tegellook laminaat wordt ook steeds meer verkocht. Vooral omdat de vloeren steeds realistischer zijn geworden. Omdat laminaat veel voordelen heeft, waaronder de gunstige prijs, het legsysteem en onderhoudsvriendelijk kiest men steeds vaker voor een hout of tegellook laminaatvloer.
Kies je voor een houtlook vloer dan is de kleur van de vloer heel belangrijk. Past de vloer bij jouw smaak en je interieur?
- Bruin laminaat: hier zie je ook weer veel nuances, maar de eiken kleur springt er wel uit. Een warme eikentint past in elk interieur. Laat je deze tint zo hier en daar terugkomen in een accessoire dan ontstaat er meer sfeer. Zorg wel dat alle meubels een andere kleur hebben.
- De natuurlijke tinten: de meeste laminaatvloeren hebben een natuurlijke tint. Warme pasteltinten in combinatie met staal en zwart zorgen voor een mooie en luxe uitstraling. Velours stoffen geven hierbij net dat beetje extra.
- Zwart laminaat: kies je voor een hele donkere laminaatvloer zorg dan dat je warme tinten in je interieur hebt, of naturel hout. Ook gouden tinten passen hier perfect bij. Zo ontstaat er een warme en knusse sfeer. Houd je van een koel interieur, dan passen lichte tinten of wit beter.
- Wit laminaat: hier vallen weer veel tinten onder van krijtwit tot white wash. Wit laminaat past bij een Scandinavisch interieur. Wil je voor sfeer gaan dan past dit laminaat ook bij warme en donkere tinten. Denk ook aan verschillende materialen, zoals leer, staal en hout.
- Grijs laminaat: er zijn koude en warme grijstinten. Ook veel tegellaminaat heeft een grijstint, zoals leisteenlook of een betonlook laminaat. Heb je meubels in een cognackleur of warme houtkleur. Zachte materialen zoals suède of leer en voor een beetje pit staal met robuust hout scoren goed op een grijze laminaatvloer.
Hoe is laminaat afgewerkt?
Laminaat is met of zonder v-groef te koop. Waar je voor kiest is afhankelijk van jou smaak. Zit er een v-groef in de vloer dan vallen de vloerdelen beter op. Koop je een vloer zonder groef dan ontstaat er een strak geheel. Een v-groef heeft zijn voor- en nadelen: vuil zoals zand en steentjes komen door het lopen vaak in de v-groef terecht. Een voordeel hiervan is dat de vloer minder snel beschadigd maar voor het verwijderen heb je toch echt een stofzuiger nodig.
Ook de toplaag is belangrijk. Je hebt egale vloeren maar er zijn ook veel vloeren met een geprofileerde toplaag. Je voelt oneffenheden. Dit profiel komt vaak overeen met de onderliggende print. Zo voel je bij een houtlook vloer de noesten en nerven van de onderliggende houtprint. Bestaat de houtprint uit een dwars bezaagde vloer dan voelt de toplaag ook zo. Een geprofileerde afwerklaag heeft een antislip werking. Dit is veiliger voor jezelf en fijner voor je huisdieren.