Gezondheid

Welke stappen kun je zelf ondernemen bij een depressie?

Welke stappen kun je zelf ondernemen bij een depressie?

Een depressie, het overkomt je. Wat ooit leek te beginnen als een sombere stemming, is inmiddels is iets waar je niet meer zelf uit kunt komen. Je emoties zijn afgevlakt, je bent prikkelbaar, hebt weinig zin om nog maar iets te ondernemen en je merkt dat jouw stemming van invloed is op je omgeving en je werk. Tijdens een depressie voel je je misschien veel minder sterk. Maar geloof ons, je bent sterk genoeg om zelf stappen te ondernemen. In je eigen kracht te gaan staan en op die manier te werken aan herstel. Maar welke stappen kun je zelf ondernemen bij een depressie? 

Professionele hulp inschakelen 

Allereerst is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Een depressie gaat bijna nooit vanzelf over. Hier is hulp bij nodig. Professionele hulp welteverstaan. Het is best lastig om toe te geven dat het je niet meer zelf lukt, maar dit is wel de eerste stap naar herstel. Je kunt zelf op zoek gaan naar psychologen Enschede, maar je kunt ook eerst een afspraak maken bij de huisarts en je door laten verwijzen. 

Houd er rekening mee dat er flinke wachtlijsten kunnen zijn en dat het soms even duurt voordat je de juiste therapeut hebt gevonden. Daarom is het belangrijk dat er ook in de tussentijd een plan van aanpak is. Regel bijvoorbeeld gesprekken bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Zo kun je alvast met enkele adviezen aan de slag gaan. Daarnaast zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen. Deze zullen we hieronder verder toelichten. 

Blijf sociaal actief 

Vaak zien we bij depressies dat mensen in een sociaal isolement komen. Ze zijn liever alleen en spreken daardoor vrijwel niemand meer. Mensen zijn echter van nature gebaat bij gezelschap. Langere tijd alleen zijn, heeft dan ook invloed op de mentale gezondheid. Indirect kan dit er dus voor zorgen dat de depressie heviger wordt. Daarom is het belangrijk om jezelf uit te dagen en sociaal actief te blijven. Dit hoeft echt niet te betekenen dat je grote sociale gelegenheden op moet zoeken. Wekelijks een keer een kop koffie of thee drinken met een goede vriend is al voldoende. Bouw het rustig op, maar zorg er wel voor dat je op sociaal vlak jezelf blijft uitdagen. Hoe lastig je dit misschien ook vindt.

Vertrouw op je naasten 

Een depressie versla je niet alleen. Je kunt hier niet zelf mee blijven zitten. Daarom is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen en te vertrouwen op je naasten. Wees je er wel van bewust dat een depressie ook invloed kan hebben op je relatie. Het is niet gemakkelijk om een depressieve partner te hebben. Je moet je er voor behoeden dat je hem of haar niet als hulpverlener gaat zien. Het is fijn als er geluisterd wordt en dat je alles kwijt kunt, maar verwacht niet dat hij met oplossingen komt. Merk je dat jouw depressie dusdanig van invloed is op de relatie dat je er samen niet meer uit dreigt te komen? Dan kan een relatietherapeut Leiden ook helpen. Hierbij leer je samen met de situatie om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *