EtenVrouwen

Zweedse keuken in Amsterdam

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van ons land, maar ook nog eens het meest vooruitstrevend als het gaat om het verwelkomen van culturen en nieuwe tradities. Deze stad bruist van de verschillende culturen. Voedsel speelt daar een zeer belangrijke rol bij. Wandel je een avond door de Amsterdamse grachten? Dan kom je allerlei verschillende soorten restaurants tegen. Van restaurants met een oer-Hollandse kaart tot Zweedse en Griekse keukens. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of het is er. De Zweedse keuken is enorm populair in Amsterdam. Je vindt in Amsterdam tientallen Zweedse restaurants. Net zonder reden. De Zweedse keuken is nauw verbonden met Amsterdam. De reden? Die leggen we uit in dit artikel. Ondertussen kan jij je alvast verlekkeren over de kaart van een overheerlijk zweeds restaurant.

Zweedse restaurant amsterdam

De Zweedse keuken ligt dicht bij ons hart

Waar denk jij aan bij de Zweedse keuken? De meeste Nederlanders moeten misschien direct aan de beroemde Zweedse gehaktballen denken, maar daar bestaat de keuken natuurlijk niet alleen uit. Toch geven die gehaktballen wel weer waar de Zweedse keuken voor staat: voor de geborgenheid en gezelligheid van een maaltijd met het hele gezin. De Zweedse keuken verschilt daarmee niet veel van de onze.

Ook Nederlanders vinden het belangrijk om iedere maaltijd met het gezin te nuttigen. Een avondje met familie en vriendin vindt vaak plaats rond de eettafel. Heerlijk genieten van verschillende hapjes of een grote warme maaltijd. Eten staat voor gezelligheid. Niet alleen in de Nederlandse keuken met de verwarmende stampotten en soepen, maar ook in de Zweedse keuken. Hierdoor ligt deze keuken zeer dicht bij ons hart. Het is niet voor niets dat de Zweedse cultuur zo’n belangrijke rol speelt in Amsterdam.

Kenmerken van de Zweedse keuken

De Zweedse keuken staat voor gezelligheid, maar dat natuurlijk niet alleen. Kenmerkend voor de Zweedse keuken is het respect voor de producten die gebruikt worden. Je zal nooit zien dat een product tot moes wordt gemalen of onherkenbaar op het bord verschijnt. Ieder ingrediënt speelt een belangrijke rol. Ook worden er vaak streekproducten of seizoensgebonden producten gebruikt om de maaltijden af te wisselen. Het respect voor de ingrediënten is hiermee duidelijk.

Kenmerken van de Zweedse keuken

Daarnaast wordt de Zweedse keuken vaak als eenvoudig beschouwd. Eigenlijk vergelijkbaar met de Nederlandse keuken. Ze houden van een simpele aardappel, wat vlees en groente. Vooral wild, worst en gehakt nemen een belangrijke positie in. Daarnaast zijn er ook tal van regionale verschillen. Zo eten ze in het hoge noorden hele andere dingen dan in het zuiden. Zo zijn ze in het noorden dol op warme kost. Denk bijvoorbeeld aan gevulde aardappelknoedels. In het zuiden geven ze de voorkeur aan zoete gerechten zoals gevulde appels en uien.

In Zweden is vlees nogal duur, een waar luxeproduct. Daarom maken ze veelvuldig gebruik van goedkopere vleessoorten zoals gehakt en worst. Je zal het misschien niet denken, maar ook vis en met name haring speelt een belangrijke rol in de Zweedse keuken. Verrassend genoeg speelt haring een belangrijke rol in veel zoete Zweedse gerechten. Ga je Zweeds tafelen? Vergeet dan nooit een gerecht met haring te bestellen. De smaken doen je versteld staan!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *